Ghid diversificare bebelusi
Procesul de diversificare la bebeluși este unul pe cât de incitant, poate pe atât de provocator. Însă dacă ai toate informațiile necesare la îndemână, îl poți sprijini pe copil să dezvolte o nutriție sănătoasă, adaptată nevoilor sale.
Ca să ai o privire de ansamblu asupra procesului și să înțelegi care sunt pașii pe care trebuie să-i faci și când, am pregătit acest ghid de diversificare pentru bebeluși.
Vei găsi informații relevante și recomandări ale specialiștilor despre:
- Când începe diversificarea?
- Cand se incepe diversificarea la bebelusi hraniti cu lapte praf sau matern?
-
Cum începe diversificarea pas cu pas?
-
Diversificare Bebelusi în funcție de varsta
-
Diversificare bebelusi la 4,5,6,7,8,9,10,11 luni
-
Tabel diversificare bebelusi la 4,5,6,7,8,9,10,11 luni
-
Ce alimente poți introduce în procesul de diversificare
-
Ce alimente să NU introduce în diversificare la bebeluși
-
Sfaturi utile pentru prepararea mâncării în diversificare
-
Ce rețete de mâncare îi poți prepara bebelușului în diversificare
-
Posibilitatea de înec
-
Ce să faci dacă copilul refuză mâncarea
Când începe diversificarea
Conform Academiei Americane de Pediatrie, Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor, diversificarea începe în jurul vârstei de 6 luni pentru toți bebelușii care se dezvoltă normal, indiferent că au fost hrăniți la sân sau cu formulă.
Cand se incepe diversificarea la bebelusi hraniti cu lapte praf sau matern?
Indiferent că bebelușul a fost hrănit la sân, mixt sau doar cu formulă, diversificarea începe atunci când este capabil să-și susțină capul și gâtul, stă în șezut (singur sau cu ajutor), își dorește să încerce alimente sau îi este poftă atunci când mănânci.
În unele cazuri, la recomandarea medicului pediatru, diversificarea începe mai repede cu aproximativ o lună, în jur de 5 luni. Este vorba despre copilașii care nu au luat suficient în greutate, care prezintă boli sau intoleranțe și care au deficiențe de nutriție. Toate aceste lucruri sunt stabilite împreună cu medicul pediatru, în cadrul controalelor regulate.
Practic, cel mai bun moment pentru a începe diversificarea este când copilul dă semne că îi este poftă de mâncare (duce lucruri sau alimente la gură, încearcă să ia din mâncarea ta) și când este capabil să-și controleze mai bine corpul.
Este important să reținem că până în vârsta de 6 luni, laptele matern este singurul aliment de care are nevoie copilul. Să începi diversificarea mai devreme sau mai târziu poate cauza probleme ale tubului digestiv și influențează considerabil atât nutriția copilului și alegerile sale alimentare, cât și sănătatea. Recomandăm ca decizia de a începe diversificarea mai repede să fie făcută doar de medicul pediatru.
Cum începe diversificarea pas cu pas?
Diversificarea nu presupune renunțarea la laptele matern sau la formulă. Alimentele solide vor constitui o bună parte din dietă și vor fi complementare laptelui matern sau formulei.
Din momentul în care ai început să-i oferi bebelușului alimente solide, în decursul unui an acesta va reuși să rețină și să distingă toate texturile și gusturile și va ajunge să cunoască o bună parte din legume și fructe.
Diversificarea începe treptat, iar numărul de mese crește pe măsură ce trece timpul.
Cele mai importate lucruri pe care trebuie să le reții la început sunt:
- începe treptat. oferă-i 1 sau 2 linguri de mâncare la o masă, observă cum reacționează și dacă încă îi este foame sau nu.
- începe simplu. oferă-i alimente de bază, fierte sau gătite la abur, fără condimente și sare, câte unul pe rând.
- nu renunța la formulă sau alăptat. Noile obiceiuri alimentare completează, deocamdată, aportul nutritiv pe care îl aduce laptele matern și laptele praf.
Ca să te asiguri că bebelușul nu are și nu dezvoltă alergii, pregătește-i câte un singur aliment la masă. Îi poți observa reacția și îți poți da seama mai ușor dacă ceva nu este în regulă. După câteva zile, când copilul deja acceptă alimentul, poți introduce unul nou.
Cu toate că atât fructele cât și legumele sunt recomandate, indicat este să-i oferi o pondere mai mare de legume, pentru ca bebelușul să nu dezvolte preferințe față de alimentele dulci.
La început, bebelușul se va murdări, va scuipa și, de multe ori, poate că va refuza să mănânce. Însă ca în orice proces, progresul înseamnă perseverență și consecvență.
Diversificare Bebelusi în funcție de varsta
Diversificare 4 luni
Conform specialiștilor în pediatrie și Organizației Mondiale a Sănătății nu este indicat să începi diversificarea la 4 luni. Sistemul digestiv al copilului nu este bine dezvoltat și poți declanșa intoleranțe alimentare sau boli ale sistemului digestiv. La această vârstă, copilul se hrănește cu laptele matern sau cu formulă.
Diversificare 5 luni
Așa cum îți spuneam mai sus, diversificarea poate începe la vârsta de 5 luni doar la recomandarea medicului pediatru, în anumite situații specifice.
Dacă bebelușul nu a luat suficient în greutate, nu se hrănește suficient cu laptele matern, are intoleranțe sau probleme digestive, medicul poate recomanda începerea diversificării. Tot el îți va fi de ajutor și în stabilirea primelor alimente pe care să le oferi, astfel încât bebelușul să fie în siguranță.
Diversificare 6 luni
Vârsta potrivită pentru a începe diversificarea este 6 luni. Acum bebelușul este pregătit pentru alimente noi, iar sistemul lui digestiv începe să funcționeze corespunzător.
În general, la 6 luni se oferă o masă pe zi, de obicei prânzul. Nu este nevoie să îi dai anumite alimente într-o anumită ordine, însă concentrează-te în general pe legume care pot fi fierte și pasate.
Oferă-i bebelușului un singur aliment la masă pentru a se putea obișnui cu el. Ulterior, poți introduce fructe și alte legume sau mixuri în alimentație.
Diversificare la 7 luni
Acum este momentul să crești numărul de mese. Copilul poate mânca atât micul dejun cât și prânzul, pe lângă laptele matern sau formulă. Deja este obișnuit cu câteva dintre alimentele pe care i le oferi. Îi poți prepara diverse mese ușoare și combinații de legume.
Bebelușul învață să folosească tacâmuri din silicon și învață cum să mănânce mai bine. Devine mai familiar cu texturile și gusturile mâncării.
Diversificarea la 8, 9, 10 și 11 luni presupune 3 mese pe zi: mic dejun, prânz și cină. Bebelușul încă mănâncă la sân sau formulă, completând astfel un regim alimentar mai bogat.
Diversificarea la 8-9 luni
Mamele încep să-și hrănească copilașii cu aproximativ 3 mese pe zi. În general, la micul dejun se oferă fructe sub diferite forme. Prânzul este o masă plină de legume și proteine animale, iar cina este o masă mai ușoară.
De cele mai multe ori se pregătesc combinații de lactate sau legume. Important este ca cina să nu fie pregătit târziu, ci la orele după amiezii.
Diversificare 10-11 luni
Așa cum îți povesteam și mai sus, la această vârstă se menține numărul de mese, însă adăugăm sau introducem noi alimente pe care copilul să le încerce.
Diversificare 1 an
Bebelușul și-a format câteva obiceiuri alimentare, iar mesele sunt o obișnuință pentru el. Acum e momentul să introduci și gustări pe parcursul zilei, în prima și a doua jumătate.
Pe scurt:
- La 6 luni, bebelușului i se oferă o masa pe zi, în timp ce este în continuare hrănit la sân sau cu formula.
- La 7 luni, bebelușul deja poate mânca alimente solide de două ori pe zi;
- Între 8 luni și un an, specialiștii recomandă să fie 3 mese pe zi, formate din mic dejun, prânz și cină.
Este important să reții că:
- Diversificarea nu înseamnă renunțarea la laptele matern sau la formula. Este importat să continui să-l hrănești astfel, până când bebelușul decide că nu-și mai dorește lapte.
- Alimentele solide completează alimentația cu lapte;
- Oferă-i apă după fiecare masa;
- Dacă bebelușul refuză să mănânce un aliment, nu-l obliga;
- Oferă-i câte un singur fruct sau o singură legumă la masa;
- Respectă un program aproximativ pentru mese.
- Fii alături de el și supraveghează-l cât mănâncă.
Stabilește o pauză de aproximativ o oră jumătate între mesele solide și laptele matern sau formula. În acest fel, oferi timp digestiei să acționeze și scazi posibilitatea ca bebelușul să verse mâncarea.
La început, toată bucătăria îți va părea ca un adevărat dezastru. Copilul, în încercările lui de a cunoaște texturile și aromele preparatelor, va mânca mult cu mânuța. Vei avea hăinuțe pline de mâncare și un scăunel murdar.
Însă în acest fel copilul va învăța care sunt alimentele care îi plac sau nu, va învăța să respecte un program de masă și își va forma obiceiuri alimentare sănătoase.
Cu toate că bucătăria va arăta dezordonată, bebelușul va fi mulțumit și hrănit corespunzător. Este important să nu obligi copilul să mănânce, cu toate că ți se pare că a mâncat puțin. În procesul de diversificare, masa principală rămâne laptele matern sau formula, nu alimentele solide.
Inițial, bebelușul doar va testa alimentele, gustând câte puțin din preparatele tale. Pentru a forma un obicei sănătos, specialiștii recomandă să creezi un ritual din fiecare masa. Pune-l pe copil în scăunelul lui special pentru mâncat, oferă-i tacâmuri și farfurii potrivite pentru vârsta lui și stai aproape de el. Mâncați la aproximativ aceleași ore, pentru a-i creea sentimentul de sigurnață și a forma un obicei bine înrădăcinat.
În timpul mesei, evită să lași copilul să se joace cu jucării sau să se uite la ecrane. În acest fel, îi permiți să se concentreze la proces și să fie atent la mâncarea pe care o are în față.
Ce alimente poți introduce în procesul de diversificare
Specialiștii în pediatrie recomandă să începi diversificarea cu legume. Îi poți găti copilului tău cartof, morcov, broccoli, ardei gras, conopidă și orice fel de legume din această categorie.
Important: oferă-i o singură legumă la masa în primele săptămâni. Așa descoperi potențiale alergii și afli ce anume îi place copilului.
După aproximativ 2-3 săptămâni, introdu în alimentație și fructe. Poți să introduci ulterior și carne slabă, de curcan sau de pui în a 4-5 săptămână de diversificare.
Astfel, micul dejun este masa dedicată fructelor, iar prânzul este dedicate legumelor și cărnii.
În ceea ce privește lactatele, este recomandat să le introduci pas cu pas. Oferă-i iaurt slab la 7 luni, iar untul sau alte lactate grase pot fi oferite bebelușului după 8 luni.
Poți introduce și cereale în alimentație începând de la 8 luni. Cerealele se oferă cu iaurt sau cu lapte, în formă moale, astfel încât bebelușul să poată mesteca și înghiți.
Mâncarea se oferă doar gătită proaspăt. După ce bebelușul s-a săturat, aruncă tot din farfurie. Dacă a mai rămas mâncare, o poți păstra la frigider, însă nu mai mult de 2 zile.
Păstrează toate alimentele și tacâmurile curate. Stomacul unui bebeluș este foarte sensibil și poate fi iritat ușor. Spală bine fructele și legumele și curăță scaunul și tacâmurile după fiecare masă.
Recomandări:
- Alege fructe și legume obișnuite, care se regăsesc în alimentația autohtonă. Bagajul genetic pe care îl deținem ne face mai familiarizați cu aceste alimente.
- Introdu inițial fructe de sezon sau des întâlnite, precum părul sau para. Alege-le pe cele care vin din surse naturale și nu au fost tratate chimic.
- Mărunțește fructele și oferă-le crude. În cazul în care copilul nu le mănâncă, le poți găti și pasa.
- Alege produse naturale, proaspete.
- La începutul diversificării, specialiștii recomandă să-i oferi copilului carne de pui sau curcan, cât mai natural, fără piele. Alte tipuri de carne se introduc în alimentație doar după vârsta de 1 an.
- Nu-i oferi copilului pește crud. Este recomandat să-i oferi somon bine gătit după vârsta de 1 an.
- Alimentele precum carnea și oul trebuie neapărat preparate corespunzător.
Ce alimente să NU introduce în diversificare la bebeluși
Este recomandat să eviți:
- Alimentele procesate, cum ar fi mezelurile, conservele, margarina;
- Alimentele prea sărate sau care au arome foarte intense;
- Carne de vânat, de porc, de oaie care nu pot fi digerate de bebeluș. În diversificare oferi copilului doar carne slabă de pui și curcan.
- Fructe care conțin alergeni, precum zmeură sau alune.
- Fructe de mare;
- Carne negătită corespunzător;
- Ouă de rață;
- Condimente precum piper, ardei iute, boia, mărar.
- Mierea de albine. Poate fi introdusă în alimentația bebelușului doar după 1 an.
- Zahăr și îndulcitori;
- Sucuri de fructe sau legume, chiar și preparate de tine, în casă.
Sfaturi utile pentru prepararea mâncării în diversificare
În primele săptămâni de diversificare la bebeluș, oferă-i doar alimente pasate și moi. Pentru că încă nu știe cum să mestece corect, bebelușul se poate îneca.
Începând de la 8 luni, bebelușul poate mânca singur alimente moi și tăiate mărunt. Cu toate acestea, nu-l obliga să mănânce mai mult decât trebuie. Laptele matern încă este masa lui principală.
Cu toate că bebelușul se dezvoltă surprinzător de bine și frumos, evită să-I dai zahăr, alimente prăjite sau sucuri naturale. Păstrează o alimentație curată, bogată în fructe și legume.
Toate legumele pot fi fierte sau gătite la abur. Se pot oferi și crude, însă doar dacă bebelușul poate mesteca bine. Fructele pot fi tăiate și oferite crude sau, dacă bebelușul nu le acceptă, pot fi coapte. Carnea este mereu gătită corespunzător.
Ce rețete de mâncare îi poți prepara bebelușului în diversificare
Rețete diversificare 6 luni. Pentru că la 6 luni bebelușul mănâncă legume fierte și pasate, îi poți oferi piureuri din morcov, din dovleac, mix din cartof cu broccoli sau ardei gras. O altă combinație bună este de cartof și dovleac, toate pasate bine.
În momentul în care ai introdus carnea în alimentație, îi poți oferi bebelușului alături de piureuri și carne gătită, necondimentată și fără ulei.
Rețete pentru 7 luni. Acum că bebelușul are 2 mese pe zi, poți să îi oferi la micul dejun fructe tăiate în bucăți sau rase pe răzătoare. Pentru un plus de gust, poți adăuga un praf de scorțișoară.
La prânz poți prepara piureuri mai bogate, cu mai multe combinații de legume, alături de carne. Nu e necesar să-l hrănești zilnic cu carne, ci doar de câteva ori pe săptămână
Îi poți da brânză de casă și ou fiert tare de 2 ori pe săptămână. Pentru că este bogat în proteine, oul se oferă în locul cărnii, la masa de prânz.
Îți reamintim că este important să-i dai copilului apă după fiecare masă.
Rețete diversare bebeluși cu vârsta între 8-11 luni. Acum că bebelușul mănâncă de 3 ori pe zi, alimentația lui devine mai bogată și din ce în ce mai bine conturată.
Rămânem dimineața la masa formată din fructe crude. Poți alege măr sau pară rasă, piure de banane sau orice fruct preferat de copilul tău.
Pentru mesele de prânz, piureurile deja sunt mai complexe, cu amestecuri de cel puțin 3 legume și carne preparată.
Pentru cină alege cartofi copți sau broccoli cu iaurt, brânză de casă sau smântână.
Rețeta diversificare după 1 an. În acest moment se adaugă și cele două gustări zilnice. Mesele deja sunt mai bogate, însă în continuare fără mâncare prăjită sau zahăr.
Pentru gustări poți pregăti brioșe simple, fără zahăr și îndulcitor, clătite cu făină de ovăz și banane sau lapte cu ovăz.
Posibilitatea de înec
Pentru că bebelușul învață să mestece și să înghită alimente sunt șanse să se înece. Unele alimente servite negătite, întregi sau în dimensiuni prea mari pot fi periculoase. Taie alimentele în bucăți mai mici sau zdrobește-le ca să-l ajuți pe micuțul tău să mănânce cu ușurință.
Evită alimentele lipicioase, dure sau greu de mestecat în prima perioadă a diversificării.
Așează copilul doar în scăunel în timpul mesei și păstrează orele de mese calme. Evită distragerile sau întreruperile și nu grăbi copilul să mănânce. Urmărește mereu copilul și fii atentă la cum mestecă mâncarea.
Pentru a fi pregătită în caz de înec, discută cu medicul pediatru și află care sunt procedurile necesare în caz de înec.
Ce să faci dacă copilul refuză mâncarea
Este important să nu obligi copilul să mănânce. Se va speria și riști să transformi mesele în momente de teamă pentru el.
Dacă ți se pare că bebelușul mănâncă puțin, amintește-ți că masa lui principală este laptele matern sau formula.
Respectă orele de mese și, dacă refuză un fruct sau o legumă, așteaptă câteva zile pentru a încerca din nou.
Încearcă să mănânci alături de copil pentru a-i arăta că-ți place și a-l încuraja și pe el să încerce. Ca să îl încurajezi să mănânce, pune-i în farfurie mai multe legume și lasă-l să aleagă ce îi place.
Un alt aspect important este și felul în care organizezi masa pentru bebeluș. Pune-i la dispoziție tacâmuri potrivite pentru bebeluși, farfurii colorate și boluri atractive. Acestea trebuie să fie din silicon alimentar, flexibile și sigure, astfel încât să nu se rănească.
În final, îți spunem că mesele sunt timpul pe care îl petreceți împreună explorând și învățând. Pas cu pas, bebelușul își formează obiceiuri alimentare și, cu ajutorul tău, va fi din ce în ce mai încântat de orele de masă. Fii alături de el și lasă-l să descopere propriile gusturi și preferințe, în timp ce îl îndrumi spre o alimentație sănătoasă și echilibrată.